Feeds:
文章
留言

影行者通訊 v-artivist newsletter ~ 2020.5.03

目錄 

一、草根視點

1. 轉載 |【中大反外判·四】現時外判清潔工的情況
2. 
轉載 | 【勞法師煉成離職篇】

二、土載四方眾

1. 「升key雀」– 噪鵑故事。記

——————————————–

一、草根視點

1。轉載 |【中大反外判·四】現時外判清潔工的情況 
 

image.png

//所有外判工友(不論全職或炒散)亦沒有醫療福利、每月2-4日病假等EMO工友享有的福利。另外我們從EMO處得知,疫情下EMO工友每星期返2日,月薪不變。不過外判工友指他們要返六日,否則扣錢。

外判商有替工,兩名全職工友如果有一人放假,另一人便不能放假,要教替工。

中大外判工友的待遇基本上比EMO工友差,我們在之前的文章也講述了外判制很多時會導致工人工資較低、合法權益與福利被剝奪等問題 [1]。

我們正與中大員工總會發起聯署反對校方外判,要求校方在今年6月外判合約完結後,直接聘用外判工友//

全文: https://wp.me/p6qxH-16I

—————————————————————

三、草根視點
2. 
轉載 | 【勞法師煉成離職篇】

image.png

唔係俾人炒嗰日都唔識計離職補償掛?

過去可能大家有見過我哋追討既新聞報導,而我哋除咗搞直接行動追討外,亦想搞勞法班,為咗令更多打工仔了解自己權益,尤其肺炎疫情嚴重,唔少打工仔被無理扣薪、裁員而且拖欠離職補償,我哋inbox都收唔少。

與其出事先搵人代勞,不如掌握多啲自己權益,所以今次勞法班主題係:離職補償。唔好去到被炒嗰一日,都唔知自己筆錢點計。而且我哋做工運唔係想幫人搞掂單嘢,而係希望多啲人都可以有更強既力量,呢個世界無救世主,我哋打工仔要自己份工自己救。

勞法班詳情:
日期:5月4日開始,逢星期一,連續三堂。
時間:晚上8:30
地點:網上
內容:離職補償計算、案例重溫、追討分享等等。如果同學有興趣,也可參與之後的實習活動。
費用:300元,成功報名後會收到付款詳情。如同學之後完成埋實習,我哋會退其中200元給同學。因為我哋希望過程中係識到更多同道中人,成為同伴。

全文: https://wp.me/p6qxH-16O
—————————————————————

%d 位部落客按了讚: